A jobb ellátás reményében átadta az idősek otthonát a reformátusoknak Túrkeve

Megosztás

Átadta az idősek bentlakásos otthonát Túrkeve önkormányzata a református egyháznak., Mivel az állam eleve több normatívapénzt biztosít az egyházi fenntartású intézményeknek, minden bizonnyal itt is nőhet majd az ellátás színvonala, míg a város más feladatokra tud koncentrálni.

Nem tagadom, nehéz szülés volt – írta közösségi oldalán Sallai R. Benedek. Túrkeve polgármestere hozzátette, ha a képviselő-testületből nem lett volna, aki kifejezetten hátráltatja az átadást, talán már két éve megszülethetett volna ez a megállapodás az egyházzal.

A lényeg azonban, hogy végül sikerült a város képviselő-testületének támogatásával a református egyházzal megállapodni bizonyos szociális alapfeladatok és önként vállalt szociális feladatok ellátásáról.

Ennek legfontosabb része, hogy a Szociális Otthon néven ismert bentlakásos idősellátást biztosító intézmény teljes fenntartása 2024. január 1-től a református egyház fenntartásába kerül.

Ezentúl az idősek szociális étkeztetése, illetve a házi segítségnyújtás szervezésének egy része került a megállapodásba, illetve 2024. december 31-ig az idősek nappali ellátásának feladatai is.
A város vezetője megjegyezte, hogy a lakosságtól tudja, voltak, akik idegenkedtek attól, hogy átadják fenntartásba az egyháznak ezeket a szolgáltatásokat.

Ugyanakkor arra kért mindenkit, hogy értse meg, a jelenlegi kormány nagyjából 1,7-szeres szorzóval több normatívaforrást biztosít az egyházak által fenntartott intézményeknek.

Ez azt jelenti, hogy 10 millió forint normatíva helyett kb. 17 milliót kap meg az az intézmény, amit az egyház tart fenn.

Ebből következik, hogy egy nagyobb pénzügyi biztonsággal működő, a bentlakók számára lényegesen jobb feltételeket biztosító intézmény működhet tovább a városban.

A szerződés tartalmazza azokat a biztonsági kikötéseket, amelyek jelentős fenntartási körülmények változása esetén lehetővé teszik, hogy az önkormányzat visszavegye az intézményt saját működésbe, ugyanis a teljes vagyon, minden infrastruktúra a város tulajdonában marad.

A polgármester azt is megjegyezte, meggyőződése, hogy az egyházközség sokkal jobb gazdája és fenntartója lesz az intézménynek, mint az elmúlt években a Berettyó-Körös Többcélú Társulás volt, ahol a BKTT vezetője maga is megvallotta, hogy egyetlen egyszer sem látogatott az intézménybe, egyszer sem ellenőrizte annak működését.

Közölte az is, hogy a tárgyalások során egyértelműen kiderült, az egyházközség számára az ellátás színvonalas javítása az elsődleges cél, így jó döntés született.

Mindezzel azonban a város nem vonul ki a szociális alapfeladatok ellátásából, a megmaradt kötelező feladatokat az önkormányzat saját kezébe veszi és 2024. január 1-től egy új, önálló intézménnyel látja el azokat.

Erre vonatkozó előterjesztés készítése folyamatban van, a tárgyalások megindultak, és nagyjából körvonalazódnak az intézményalapítás előzményei. Mint azt többen tudják, az Oroszlán Vendéglő (ACSI) felújításának is az a célja, hogy 2025. év elejétől az idősek nappali ellátásának színtere legyen a városban.

Addig azonban még sok feladat van, most kezdődik meg az átadás-átvétel fizikai végrehajtása.

Forrás: Sallai R. Benedek Facebook

Nyitókép: Nagytiszteletű Kereszti Roland (balra) és Sallai R. Benedek

Fotó: Sallai R. Benedek Facebook

Kapcsolódó cikkek